Bijscholing

Marius geeft

verschillende

bijscholingsdagen

Stotteren en de oorsprong van het spreken

Stem, klank en catharsis

Energie in beweging: klank, kleur, vorm

Voor begeleiders, therapeuten en andere geïnteresseerden. Deze workshops zijn geaccrediteerd als bijscholing door de NBVH. Ze vinden plaats aan Academie Hypnos in Bussum.

Meer informatie en inschrijving:   www.hypnos.org

Stotteren en de oorsprong van het spreken

Vrijdag 22 februari:
Een dag over stotteren en het omgaan daarmee, voor begeleiders maar ook voor ouders en mensen die zelf stotteren en er meer handvatten voor willen ontwikkelen. Waarom stotteren mensen niet als ze zingen? Stotteren wordt hier benaderd vanuit de oorsprong van communicatie, eerst met klanken en pas later met woorden. Omdat woorden uit een ander gebied komen, kunnen die de energetische beweging die het eigenlijke doel van spreken is, verstoren. Stotteren als stolling van de stroom. In plaats van ertegen te vechten, is het de kunst om het welkom te heten en te laten smelten.

Stem, klank en catharsis

Donderdag 21 maart:
Deze en de hierna volgende workshop op 22 maart horen bij elkaar en zijn dan ook mooi om samen te doen. Ze kunnen ook los worden gevolgd.

Spelenderwijs je stem bevrijden en jezelf ruimte geven om te klinken, te bewegen en te stralen. De kracht van expressie ontdekken. Innerlijke processen komen vaak meteen op een dieper niveau als we er expressie aan geven. Stem brengt beweging en stroom. Toch is er vaak ook een zekere schroom om klank te geven, klank die echt klopt met wat er in ons leeft. Tijdens deze dag gaan we de bevrijdende en verdiepende werking van stem en expressie onderzoeken en beleven.

Energie in beweging: klank, kleur, vorm

Vrijdag 22 maart:
Tijdens deze stemworkshop laten we ons inspireren door kunstenaars, schilders en filmmakers. Als je subtiel waarneemt wat er gebeurt kun je klanken als vormen, kleuren en bewegingen beleven. Tekenfilm-pionier Oskar Fischinger probeerde in films klanken en gevoelens weer te geven, schilders als Klee en Kandinsky probeerden dat via hun schilderkunst. Hoe beeld je muziek uit, hoe beeld je je innerlijk uit? In klassieke tekenfilms worden mensen groter en rood als ze boos zijn, rook om hun hoofd, en bibberig en dun als ze bang zijn. Is dit niet eigenlijk een hele rake weergave? Tegenwoordig popular art, maar voor de pioniers een spirituele zoektocht naar de vormen achter de dingen. Tijdens deze workshop ervaren we het leven als energetische dans. Je kunt dit op verschillende thema’s van jezelf toepassen, dansen met de kleuren, klanken en vormen. Verrassend, bevrijdend én speels (zelfs als het stevige thema’s zijn).

Om de verbinding tussen klank en beeld voorstelbaar te maken gaan we ook in op het dolfijnenbrein, aan de hand van de allernieuwste kennis daarover. Wij als mensen kunnen ons daardoor weer laten inspireren. Welkom in de kleurrijke dans die het leven is!

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl