Interviews

Uitvinder van

een Tussentaal

door Roeland Schweitzer

Succesvol communiceren, hoe doe je dat?
Marius Engelbrecht is er ver mee gekomen. Van communicatief onhandig kind tot succesvol zelfstandig ondernemer met een eigen communicatiemethode, zijn vorm van stemexpressie. Marius geniet landelijke bekendheid door zijn cursussen met titels als oerzang, je eigen lied en de helende stem.

Twee stoelen bij de grote ramen. Prachtig licht dat de verder lege ruimte vult, zoals ook vaak de klanken van de deelnemers aan zijn cursussen deze ruimte vullen. Ooit was dit het toneelzaaltje van een Katholieke school aan het Haagse Westeinde. Vier oude broeders wonen nog in de gebouwen.

Stem als

Healinginstument

Marius Engelbrecht verzorgt de leergang Helende Stem. Hij doet dit al jaren vanuit zijn centrum in Den Haag en sinds enige tijd vanuit Djoj. Stemexpressie, noemt hij het zelf. En bij het helen met je stem werk je met je eigen stem als healinginstrument. Marius: “Ik heb mij de afgelopen twintig jaar beziggehouden met de helende en transformerende kracht van de stem, vooral in de vorm van stemexpressie. Zingen en meer in het algemeen klinken, daarmee bedoel ik het minder geordende, meer vrije improviseren en laten stromen van je stem, kan diepe lagen van ons wezen openen en in beweging brengen. Van verwerking naar heling en uiteindelijk ook naar inwijding, al wil ik dit begrip wel op een moderne manier opvatten, zoals het echt voelen en erkennen wie je bent en wat je hier komt doen.

Onkruid

Je kunt op veel manieren werken aan je bewustzijn. Van lekker zweverig tot down to earth. Van de meeste stromingen heb je vast wel eens gehoord. Maar wat ze nu precies inhouden? Onkruid geeft je de ‘wie-wat-waars’ van een aantal van deze methoden.

In een groot hoog gebouw, in de grote ‘hoge’ stad Den Haag ontmoet ik Marius. Een man die zijn stem naar een groots en hoog niveau getild heeft. Zijn woorden klinken als die van de pastoor waar ik vroeger met volle aandacht naar kon luisteren, niet zozeer naar zijn verhalen, maar meer nog naar de zachte, ronde, volle klanken die net als nu, de totale ruimte vullen. Marius Engelbrecht is docent stemexpressie en met hem ga ik het straks hebben over het wonder dat de stem heet.

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl