Jabberdag

Tijdens deze

dag klinken

we ‘Jabber’

Tijdens deze dag klinken we ‘Jabber’, dat wil zeggen zonder bestaande woorden. We klinken, zingen, vertellen, alles in klanken, beweging en gezangen. Jabber kan, als je even door de eerste schroom heen bent, je echt bij oerervaringen brengen, klanken die soms een soort gebeden worden. We klinken veel samen, en ieder die wil kan zijn of haar jabberverhaal vertellen. Dus in klanken en gezangen, met of zonder betekenis. We luisteren naar elkaar, laten ons meevoeren. Eventueel begeleiden we jouw verhaal met onze stem, of met een trommel, maar misschien zijn we wel heel stil. Een wereldreis in één dag.

‘Taal is tomtom, Jabber is wichelroede’.  Hanna van der Linden

Anders dan in Jabber Life (onze Jabberweek) praten we tijdens de Jabberdag ook Nederlands, om dingen uit te leggen, om te verdiepen. Voor een dag helpt dat. Maar het grootste deel zullen we jabberen.

Achtergrond:
Jabber is een duik in de wereld van vóór de taal. Elk klein kind speelt met klanken en communiceert in klanken, lang voordat het taal leert. Vermoedelijk communiceerden ook de oermensen eerst in een soort jabbertaal. Jabber of Gibberish is door de eeuwen heen als spirituele oefening gebruikt, als weg van meditatie, als weg om jezelf te openen. Wij hebben ontdekt dat het ook een weg van het hart is. Je hoofd wordt al jabberend steeds rustiger en stiller, terwijl je lichaam en gevoel meer gaan spreken. Een vrolijke, diepgaande, meditatieve en bevrijdende dag.

‘Dit is mijn oorspronkelijke taal!’

Richard van der Voordt

‘Het lijken wel gebeden. Alsof er een hele oorspronkelijke wijsheid aangeboord wordt. Een diep weten dat in mijn lichaam besloten ligt’.
Reinilde

De Jabberdag wordt gegeven door Marius Engelbrecht
Zaterdag 8 juni, van 11 tot 17 uur
De Aap, Den Haag
Prijs € 110,- 

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl