Jabberverhalenvertelavonden

Tijdens deze avonden vertel je om de beurt je verhaal in Jabber, in klanken, zonder bestaande woorden. Klanken en gezangen, met of zonder betekenis. We luisteren naar elkaar, laten ons meevoeren. Eventueel begeleiden we jouw verhaal met klanken, of met een trommel, maar misschien zijn we wel heel stil.

Tijdens deze avonden vertel je om de beurt je verhaal in Jabber, in klanken, zonder bestaande woorden. Klanken en gezangen, met of zonder betekenis. We luisteren naar elkaar, laten ons meevoeren. Eventueel begeleiden we jouw verhaal met klanken, of met een trommel, maar misschien zijn we wel heel stil.

Jabberverhalenvertelavonden worden gegeven door Marius Engelbrecht, Geneviève Kooijman, George van der Mark en Arie van der Waal.

Op woensdagavonden van 19.30 tot 22 uur:
22 maart, George en Marius
28 juni, Geneviève en George
De AAP, Den Haag,
€ 20,- per avond.

Je hoeft je voor deze avonden niet op te geven.
Als je per factuur wilt betalen meld je dan wel aan.

Achtergronden

van Jabber

Oorspronkelijk gebruikten we Jabbertalk als manier om los te komen, om klankenvrijheid te ontwikkelen. Dat werkte opvallend goed en groepen waren steevast veel levendiger en speelser na wat jabberoefeningen. Tegelijkertijd ontdekten we dat er een wereld in jabber verborgen zat. Naarmate we het langer deden werden we stiller. Onder de eerste laag van pseudo-gesprekken bleek een veel diepere laag voelbaar, een meestromen op klanken en gevoelens. ‘Uit welke tijd komt dit?’ vroeg een deelneemster een keer. Onze jabberoefeningen werden bezoeken aan de oertijd, de wereld van voor de taal. Elk kind heeft gejabberd: de vrije en experimentele klanken als er nog geen woorden zijn. De oermensen, voor ze taal met vaststaande woorden ontwikkelden, jabberden ook. Toen zijn we met groepen die grotere dimensie van jabber gaan uitzoeken en dat was fantastisch. Eerst twee dagen achter elkaar, daarna drie dagen, later ook weken. In jabber gaan werelden open.

‘Het lijken wel gebeden’
‘Een taal die ik nog niet kende, maar het voelt of die er altijd al was’
‘Taal is tomtom, jabber is wichelroede’.

Het woord Jabber komt vermoedelijk van een Perzische alchemist uit de Middeleeuwen, Jabir Ibn Hayan (ca. 721-815). Deze sprak met zijn leerlingen een soort geheimtaal, ook als meditatievorm. Hij zei dat de schepping te gecompliceerd was om met gewone woorden te beschrijven. In de Middeleeuwen werd Jabir (of zoals ze ook schreven: Gebir) een term voor geheimtaal of fantasietaal. Daarom zeggen we nu nog Jabber en Gibberish.

In de Middeleeuwen en ook al veel eerder in het Midden-Oosten, werd door verschillende secten en mystieke scholen ‘tongentaal’ toegepast, als ritueel en meditatievorm, als manier om in contact te komen met de geestenwereld of in elk geval een diepere laag van de werkelijkheid. En zoiets is wat wij ook merken, dat het langdurig Jabberen een gevoel in ons opent, oerlagen die te maken hebben met onze eerste jaren in ons leven en misschien ook wel met oertijden van de mensheid.

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl