Awake my Soul

Jazzy jammen

vanuit je tenen

‘Where the soul never dies’ – Tijdens Awake my Soul laten we ons inspireren door Slave Songs, de muziek van de Afro-Americans tijdens de slavernij en daarna. ‘Jazz before jazz’ zeg maar. Daarmee gaan we improviseren. De call-and-response, de hollers (die praatzang waar de blues uit is ontstaan), het vrije jammen. In plaats van instrumenten de groep als ondersteuning, met ritmes en tonen. Klinken wie je echt bent en daar ook helemaal voor gaan: jouw waarheid, jouw passie, jouw lied. In stemexpressie ga je open, dus ook als je de passie juist mist in je leven: stel je open en laat je stem gaan! Het komt.

Waarom deze mensen, tot slaaf gemaakt, als voorbeeld? Omdat het hun om vertrouwen ging, vertrouwen op de grote Spirit en hoop in jezelf, om vol te houden, om te blijven staan. Eigenlijk ging het over liefde. En dat in hun omstandigheden! In plaats van zich als slachtoffer te zien stonden ze op in zichzelf (innerlijk opstaan, prachtig thema, helemaal voor deze tijd). En ze hebben de muziek en cultuur blijvend veranderd, want uit hun blues en jazz kwamen de rock ’n roll en de pop voort. Zij zongen ‘Shout because you are free’. Niet pas toen ze al vrij waren maar toen ze nog in slavernij leefden. En toch ‘because you are free’. Dit vind ik power. Het zingen maakte ze vrij. In het weekend Awake my Soul wil ik deze inspiratie meenemen en eren.

Achtergrond:

Dat zingen en improviseren zo’n ongelooflijke kracht kunnen geven blijkt uit de geschiedenis van de zwarte slaven van Amerika. Zij zongen veel en ook in de moeilijkste omstandigheden bleven ze zingen. Om het werk vol te houden, om vertrouwen te houden, om te blijven staan. Ze zongen hun verdriet, hun vreugde en hun hoop. Losgerukt van hun wortels, vanaf een absoluut nulpunt, moesten ze alles opnieuw uitvinden. Omdat ze hun eigen talen niet mochten spreken en hun Afrikaanse muziek niet mochten zingen gingen ze improviseren. Als drums verboden werden gingen ze klappen en stampen. In grote gatherings zongen ze uren, om de beurt hun lied, terwijl de groep ondersteunde met ritmes en gezang. Muziek direct uit het hart, de passie van het leven. Zo ontwikkelden ze nieuwe en ijzersterke muziekstijlen, zoals gospel, blues en jazz. En onbedoeld legden ze de kiem voor een muzikale revolutie. Toen die muziek eenmaal buiten de plantages doordrong, na het afschaffen van de slavernij, veroverde ze de wereld. Geschokt maar ook met open armen nam de westerse wereld de nieuwe muziek op en onze cultuur is nooit meer hetzelfde geweest.

Als extra element

Gaan we deze keer ook met woorden experimenteren, woorden proeven en klinken. Daarmee kan het klinken nog intenser worden: naar buiten komen, bekennen, manifesteren. Je zult merken dat als jij echt klinkt wie je bent, wat jij wilt geven, waar jij voor gaat, dat dan de schillen van je af vallen en je sterker en gevoeliger te voorschijn komt. ‘This is where the soul of man never dies’, zei Sam Phillips toen hij zanger Howlin’ Wolfe hoorde zingen. Howlin’ Wolfe is de zanger van de foto hierboven. Hij werkte als kind nog op de plantages.

We hoeven overigens niet de zwarte zangers na te doen, we hoeven niet jazzy te klinken – dat kan als je wilt, maar wie weet is jouw lied wel anders, misschien wel helemaal nieuw.

25, 26, 27 maart 
Van vrijdag 14 uur tot zondag 16 uur,
met ook programma op vrijdag- en zaterdagavond, tot ongeveer 21.30 uur (met uitloop naar 22 uur).
De AAP, Den Haag
Prijs: € 390,-

Dit is voor het weekend incl. 2 avondmaaltijden. Overnachting is niet inbegrepen. Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving, mocht je willen overnachten.

Het Plein Den Haag. Terug van een spetterend weekend stemexpressie van Marius Engelbrecht. Als je iets wilt leren over de muziek van de zwarte Slaven van Amerika moet je bij hem zijn. Vanuit Passie, Kracht en vooral Hoop bouwden zij zichzelf opnieuw op en ondanks of ms juist door de diepe ellende die zij eeuwenlang moesten doormaken. Diep aangeraakt ben ik. Marius weet als geen ander de essentie van hun muziek over te brengen en is in staat je dat zelf te laten beleven in de broeder- en zustercirkel die we hadden. Diep ontzag heb ik daarvoor en groot is mijn dankbaarheid. Dank Marius voor jouw grote ziel en jouw passie. Oha!
Everybody has wings. We fly with our wings all over heaven 🙂 .
Maar het mooiste vond ik: Shout BECAUSE you are free!

Sarah Den Hollander

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl