Jabber Life

Een duik in

de wereld van

vóór de taal

Communiceren in klanken!

Tijdens Jabber Life leven we in klanken en gezangen, beweging en stilte, zonder bestaande woorden. Jabber Life is een unieke week! We klinken, zingen, dansen, spelen, ontmoeten. Jabberverhalen onder de sterren, bij het vuur. We leven in een centrum met mooie groene natuur eromheen, zijn veel buiten, koken met elkaar. We doen horloges en telefoons uit, dus leven helemaal in natuurlijk ritme, met de dag en de nacht, de zon, de maan en de sterren. Zes dagen jabber, zes dagen oer!

Ook mijn begeleiding is in Jabber. Alleen de eerste dag en de laatste dag praten we naast Jabber ook Nederlands. Dit doen we voor een kennismaking met elkaar en met het klinken. En de laatste dag nemen we de tijd om de taal weer langzaamaan bij het Jabber te voegen. In de dagen daartussen helemaal geen woorden.

Veel meer dan een oefening in non-verbaal communiceren is het een duik in de wereld van vóór de taal. Elk klein kind speelt met klanken en communiceert in klanken, lang voordat het taal leert. Vermoedelijk communiceerden ook de oermensen eerst in een soort jabbertaal, wat door wetenschappers ook wel musilanguage genoemd wordt. Je gaat weer contact maken met die oorspronkelijke bron in jou. Jabber of Gibberish is ook door de eeuwen heen als spirituele oefening gebruikt, als weg van meditatie, als weg naar binnen en ook als manier om je open te stellen voor meer soorten waarneming. Maar een week waarin je dagen achter elkaar jabbert is uniek. Dit is een kans voor iedereen die het bekende wil loslaten en een nieuwe wereld wil ontdekken: zes dagen oer, zes dagen Jabber!

Jabber Life is opgezet voor mensen die mijn werkwijze al kennen. Als dat voor jou niet geldt en je wilt toch, neem dan contact op, dan kijken we samen of het past.

‘Taal is tomtom, Jabber is wichelroede’.  Hanna van der Linden

‘Als je de woorden achter de woorden hoort, is het ook of je de gezichten achter de gezichten ziet’.  Hanna van der Linden

Jabber Life,
In verband met de corona-crisis is deze week uitgesteld naar zomer 2021

Land van Lisa, Rekken

Prijs 870,- inclusief maaltijden en overnachting. Je slaapt op een meerpersoons-slaapkamer.  Er is plaats voor een enkele tent.

Informatie over het centrum: Land van Lisa

Jabber Life wordt gegeven door Marius Engelbrecht en geassisteerd door Fredelief van der Mast

Deelnemers over eerdere Jabberweekends en weken:

‘Er zijn dingen in het Leven die men ooit eens gedaan, gezien, beluisterd, gevoeld, geproefd of uitgesproken moet hebben. JabberLife behoort in elk van deze zes lades thuis! Waarom? Jabber is zoveel meer dan Jabber. Ik kijk uit naar de volgende kans. Punt!’
Christiaan de Vos

‘Ik geloof dat dit een van de mooiste weekends uit mijn leven was’.
Marjola van den Ende

‘Dit is mijn oorspronkelijke taal!’
Richard van der Voordt

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl