Stem als healinginstrument

Je stem als healinginstrument

In Djoj kun je de komende tijd ook terecht om te zingen. En niet zomaar een liedje. Naast vier verschillende koren die in Djoj zingen, geeft stemtherapeut Marius Engelbrecht een cursus in het gebruik van je stem als healinginstrument.


Interview door Ewald Wagenaar

Djoj programmakrant, januari 2017

Marius Engelbrecht verzorgt de leergang Helende Stem. Hij doet dit al jaren vanuit zijn centrum in Den Haag en sinds enige tijd vanuit Djoj. Stemexpressie, noemt hij het zelf. En bij het helen met je stem werk je met je eigen stem als healinginstrument. Marius: “Ik heb mij de afgelopen twintig jaar beziggehouden met de helende en transformerende kracht van de stem, vooral in de vorm van stemexpressie. Zingen en meer in het algemeen klinken, daarmee bedoel ik het minder geordende, meer vrije improviseren en laten stromen van je stem, kan diepe lagen van ons wezen openen en in beweging brengen. Van verwerking naar heling en uiteindelijk ook naar inwijding, al wil ik dit begrip wel op een moderne manier opvatten, zoals het echt voelen en erkennen wie je bent en wat je hier komt doen.

” Stem als healinginstrument?

Marius: “Al sinds de oertijd worden gezangen gebruikt voor verwerking, heling en inwijding. En ook voor trance, groepsbinding en oorlog. We gebruiken onze stem elke dag, vooral om te praten, te communiceren, terwijl de meesten van ons er zelden bij stilstaan dat onze stem zoveel meer kan. In veel oude culturen werd de stem ook gezien als weg naar bewustwording en inwijding.”

‘Al sinds de oertijd worden gezangen
gebruikt voor verwerking, heling en
inwijding’

” Bewustwording?“

Aan het healen gaat bevrijding vooraf. Dat is vaak de eerste stap. Want de stem is voor veel mensen beladen. Het laten klinken en stromen van je stem kan schroom oproepen, schaamte. Dat het toch een beetje ‘gek’ is of ‘eng’. Velen hebben als kind vaak gehoord dat ze stil moesten zijn, niet teveel opvallen of regelrecht dat ze hun mond moesten houden, gevoelens moesten inslikken, enzovoort. Daardoor kan het voor veel mensen eng zijn om opeens te mogen klinken, roepen, zingen, uiten. De eerste stap is daarom vaak bevrijding, om de stem te ontladen – letterlijk: de ladingen eruit laten stromen. De beste manier is in mijn ervaring om die ladingen en angsten helemaal te erkennen, ze niet te bestrijden of weg te sturen, maar juist te laten klinken.

” Wat doe je tijdens stemexpressie-bijeenkomsten in Djoj?

“We dansen, maken ons lichaam los, zodat ook onze stemmen makkelijker in ons hele lijf kunnen indalen. Verder klinken we heel veel: we maken klanken, of beter: we laten klanken komen en laten ze stromen. In Djoj is het een avondcursus, dus met opbouw, elke avond een thema. Bevrijding, ontdekkingsreis in jezelf met je stem, oerklanken, helen met je stem en oude patronen loslaten. Door stemexpressie leer je jezelf ook goed kennen, want hoe je klinkt, of je je inhoudt enzovoort, zegt heel veel over hoe je met jezelf omgaat, hoe je geworden bent, hoe je in het leven staat. Stem is een pure directe uiting van jezelf. Door je stem te bevrijden, in beweging te laten komen, bevrijd je veel meer dan je stem alleen. Het gaat om dieper verbinding met jezelf krijgen, je ziel.”

” Mensen gaan ‘open’…

“Ja, we gaan open. Uiteindelijk gaat het over liefde. Door te klinken komen mensen in contact met hun essentie. ‘Zo simpel’, zei een deelnemer eens, ‘via je stem naar je essentie’. Er gaat echt iets open tijdens het klinken. Als je zingt kom je er vaak ook achter dat er onder je persoonlijke gevoelens en gedachten een dieper gevoel zit, een soort weten, eerbied voor een groter perspectief.”

” Helpt dat bij het verwerken van emoties?

“Het mooie van werken via de stem is dat er meteen een verwerkingsproces plaatsvindt, vanaf dat je gaat klinken of zingen. Het uiten zelf werkt al: uiten, loslaten, ontladen. Achter elkaar. Dan komt er ruimte voor iets nieuws. Door het klinken of zingen kom je innerlijk in beweging. Heel letterlijk: gevoelens stromen met de klanken mee naar buiten. Niet voor niets gaan zoveel liederen altijd weer over liefde en rouw. Omdat mensen intuïtief de helende werking daarvan aanvoelen. Muziek appelleert aan gebieden in ons die ouder zijn dan taal en verbaal denken. Gebieden in de hersenen, gebieden van onze ziel.”

” Wat gebeurt er bij het ‘helen met je stem’ precies?

Marius: “Je stem resoneert in je lichaam. Je lichaam is je klankkast. Vaak klinken we vooral met onze mond en keel, maar je kunt je borst, je buik en je hele lichaam laten resoneren. Dan trillen letterlijk gevoelens los. Door zo te klinken maak je ook verbinding met de energetische velden in je. Je hele systeem komt in beweging en kan transformeren. Meestal werkt de heling vooral emotioneel of psychisch. Maar door de resonantie in je lijf kunnen ook lichamelijke klachten minder worden, vooral omdat je meer gaat doorstromen. Daarom noem ik het helen met je stem. Dat doet iedereen overigens zelf. Ik ben dus niet degene die heelt, jouw eigen stem doet dat.

 

‘Je kunt je borst, je buik en je hele
lichaam laten resoneren. Dan trillen
letterlijk gevoelens los’

 

” Oermuziek…

“Muziek werkt in op die diepe lagen in ons. Het is simpelweg een oudere belevingsvorm. De oerliederen die deelnemers aan de cursus zingen werken ook om die reden. Ze herstellen iets dat onder alle latere gedachten, interpretaties en strategieën verborgen lag. Sommige mensen noemen het een blauwdruk, ik noem het een oervorm.”

” Wat heeft zingen voor jou persoonlijk betekend?

“Heel veel. Door stemexpressie is mijn stotteren veel minder geworden, zijn pantsers gesmolten en veel meer. Heb ik een soort lijn diep de grond in ervaren die ik elk moment kan voelen, ook al vergeet ik die wel eens. Maar hij is er meteen weer als ik ga klinken.”

www.djoj.nl

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl