Klanksculpturen

Klanksculpturen

zijn opstellingen

in klank

We hebben allemaal onze neigingen, kanten, stemmetjes. In Klanksculpturen ga je deze letterlijk neerzetten, met hun houding, beweging en klank. Vervolgens vraag je anderen ze te representeren. Bijvoorbeeld een strenge of veeleisende kant, een bange kant, een kant die zegt ‘het lukt me toch niet’, enzovoort. Zo ontstaat een bewegende en klinkende groepssculptuur. Je ziet jouw innerlijk in actie. Alleen het kijken daarnaar is soms al een helend moment. De een gaat lachen ‘hemel, ben ik dat?’, de ander wordt ontroerd, de derde heel stil. Dan ga je in die groepssculptuur staan en de verschillende kanten aanraken. Misschien voel je wat ze nodig hebben, misschien komt er een antwoord. Er ontspint zich een dans, een lied, een verzoening, en de hele sculptuur komt in beweging. Een antwoord en een nieuw begin. Tijdens Klanksculpturen kun je precies en diepgaand thema’s uitwerken. ‘Ik heb er geen woorden voor,’ zei een deelneemster, ‘maar ik heb het gevoel dat ik door iets gigantisch ben heengegaan’.

‘Het is nu bijna 2 jaar geleden dat ik de klanksculptuur neerzette. Dat weekend heeft mijn leven veranderd. Er is toen een diepste, diepste angst erkend, waardoor ik sindsdien steviger sta, niet meer een letterlijk ongekende angst in mijn fundament heb. De angst was ongekend in die zin dat ik niet wist wat het precies voor angst was. Maar juist omdat hij letterlijk ongekend was, kon hij zo’n grote rol spelen, vooral op bijzondere momenten. En de reden dat hij ongekend was, was ook, omdat ik hem niet onder woorden kon brengen, omdat hij voortkwam uit een tijd dat ik nog niet kon praten. Alles viel heel erg duidelijk op z’n plek in de sculptuur. Het was heel simpel, en dat is ook het mooie, de letterlijke oplossing van iets waar ik al jarenlang mee worstelde. De angst is opgelost, floep verdwenen, per direct, evaporised. Het heeft rust gebracht, de worsteling is niet meer nodig’.
Yke Heeg

Er is geen plek meer voor mensen die willen opstellen. Je kunt nog wel als representant meedoen.
Zaterdag en zondag 18 en 19 november
beide dagen van 10 tot 18 uur
Begeleiding Marius Engelbrecht
De AAP, Den Haag
€ 300,- (inclusief avondmaal op zaterdagavond)

Koffie, thee en versnaperingen worden verzorgd, beide lunches zijn vrij (neem iets mee of eet in de buurt), avondeten zaterdag wordt verzorgd.
Als je wilt overnachten vraag ons naar mogelijkheden in de buurt.

‘Het is nu bijna 2 jaar geleden dat ik de klanksculptuur neerzette. Dat weekend heeft mijn leven veranderd. Er is toen een diepste, diepste angst erkend, waardoor ik sindsdien steviger sta, niet meer een letterlijk ongekende angst in mijn fundament heb. De angst was ongekend in die zin dat ik niet wist wat het precies voor angst was, niet perse ongekend groot in omvang. Maar juist omdat hij letterlijk ongekend was, kon hij zo’n grote rol spelen, vooral op bijzondere momenten. En de reden dat hij ongekend was, was ook, omdat ik hem niet onder woorden kon brengen, omdat hij voortkwam uit een tijd dat ik nog niet kon praten. Alles viel heel erg duidelijk op z’n plek in de sculptuur. Het was heel simpel, en dat is ook het mooie, de letterlijke oplossing van iets waar ik al jarenlang mee worstelde. De angst is opgelost, floep verdwenen, per direct, evaporised. Het heeft rust gebracht, de worsteling is niet meer nodig’.

Yke Heeg

2020 | Vyrex Solutions Foto’s waterklankbeelden: © Alexander Lauterwasser www.wasserklangbilder.de en © Robert Boerman www.waterklankbeelden.nl